Ekskursiot ja tapaamiset

Kulon yhtenä toiminnan osana on erilaisten ekskursioiden ja tapaamisten järjestäminen. Jo vuodesta 2012 Kulo on järjestänyt joka kevät ekskursion ulkomaille, tähän mennessä matkakohteena on ollut lähinnä Baltia. Näiden retkien tarkoituksena on ollut esimerkiksi osallistua matkakohteessa järjestettävään konferenssiin tai seminaariin sekä tutustua paikallisiin kulttuurintutkimuksen opiskelijoihin. Erityisen mielellään kulolaiset ovat vierailleet yhteistyöjärjestönsä Nefa-Tarton luona kauniissa Tarton kaupungissa Virossa.

Kuva vuoden 2013 ekskursiolta Viron Tartosta.

Kuva vuoden 2013 ekskursiolta Viron Tartosta.

Kulo-tapaamisia järjestetään Suomessa vähintään kerran vuodessa. Tärkeimpiä näistä tapaamisista ovat Kulon vuosittaiset syys- ja kevätkokoukset, joista syyskokous järjestetään tyypillisesti syksyn seminaarin yhteydessä. Seminaariin liittyy yleensä myös iltajuhla tai illanvietto, jossa kulolaiset voivat tutustua toisiinsa vielä rennommissa merkeissä.

Ekskursiot

Mitä ekskursiot ovat?

Ekskursiot ovat opiskelijapiireissä järjestettyjä retkiä, joilla on yleensä jonkinlaista virallista ohjelmaa. Eksku voi olla opintomatka (osallistutaan esimerkiksi johonkin seminaariin tai kierrellään matkakohteessa sellaisissa paikoissa joista voi olla opintojen näkökulmasta hyötyä, esimerkiksi museoissa) tai vaikka yritysvierailu (työelämä- tai koulutuspoliitiikkapainotteisempi reissu).

Minkälaisia ekskursioita Kulo on järjestänyt?

Kulon ekskursiot ovat tähän mennessä olleet opintomatkoja ulkomaille, joiden tarkoituksena on ollut osallistua YoFo:on (International Conference of the Young Folklorists) tai käydä vierailulla Nefa-Tarton luona. Kulo ottaa kuitenkin mielellään vastaan ehdotuksia muistakin mahdollisista kansainvälisistä kulttuurintutkimuksellisista tapahtumista, joihin sen jäsenet voisivat ekskursioiden yhteydessä osallistua. Jos sinulla on mielessäsi joku tällainen tapahtuma kuluvalle tai tulevalle toimikaudelle ota rohkeasti yhteyttä Kulon puheenjohtajaan ja kerro ehdotuksesi hänelle.

Kulon ekskursiohistoria on kokonaisuudessaan seuraavanlainen:

Vuosi Matkakohde Matkan tarkoitus Matkan kesto
2019 Tukholma, Ruotsi Yö Tukholmassa & museokierros 12-15.4.2019
2018 Tallinna, Viro Tallinnan yliopiston kulttuurialojen opiskelijoiden tapaaminen 23-25.3.2018
2017 Tukholma, Ruotsi Päivä Tukholmassa 10-12.4.2017
2016 Tukholma, Ruotsi Päivä Tukholmassa 21-23.3.2016
2015 Gotlanti, Visby, Ruotsi Why Folkloristics? International folklore conference in Visby 9.-13.6.2015
2014 Vilna, Liettua 4th YoFo: The Informant in Folklore Studies 4.-8.6.2014
2013 Tartto, Viro 3rd YoFo: Vernacular Expressions and Analytic Categories 13.-17.5.2013
2012 Tartto, Viro Nefa-Tarton vieraana; Tarton yliopiston kuudes kansainvälinen folkloristiikan symposium “Supernatural Places” 4.-10.6.2012

Kuinka pääsen järjestämään ekskursioita tai osallistumaan niille?

Kulolla on Facebookissa erillinen ryhmä, jonne voivat liittyä kaikki ekskujen järjestämisestä ja niille osallistumisesta kiinnostuneet. Jos olet suuremmasta vastuussa matkanjärjestämisessä, voit hakea Kulon hallituksen ekskursiovastaava-toimihenkilöksi lähettämällä sähköpostia hallituksen puheenjohtajalle.

Kulon ekskursion osallistujailmoittautuminen avautuu yleensä keväällä paria kuukautta ennen matkaa, riippuen minkälaiset järjestelyt matkalla on. Asiasta tiedotetaan jäsenjärjestöjen sähköpostilistoilla sekä Kulon Facebook-sivuilla.

Miten Kulon ekskursiot rahoitetaan?

Koska kaikki vuoteen 2014 mennessä järjestetyt ekskut ovat kohdistuneet Baltiaan, ovat ne olleet kohdemaiden ja matkakulujen edullisuuden takia omakustanteisia. Matkakuluihin on sisältynyt lähinnä Helsinki-Tallinna-Helsinki lautta sekä joitakin bussilippuja, yöpymiskuluja ei välttämättä ole tarvinnut maksaa ollenkaan, koska usein majoitus on järjestynyt paikallisten opiskelijoiden luota. YoFo-konferenssit ovat olleet kulolaisille ilmaisia, eikä niissä ole ollut osallistumismaksua.

Jatkossa Kulon hallitus on kuitenkin pohtinut rahoituksen hakua ekskursioita varten, varsinkin jos ne kohdistuvat muualle kuin Baltiaan.

Tapaamiset

Miten pääsen tapaamaan muita kulolaisia?

Muihin kulolaisiin pääset tutustumaan tällä hetkellä parhaiten osallistumalla ekskursioiden lisäksi Kulon seminaareihin ja yhdistyksen kokouksiin. Syksyllä järjestettävän seminaarin yhteydessä on yleensä rento illanvietto sekä Kulon syyskokous, joihin kaikki Kulon jäsenjärjestöjen jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita.

Kulolla on myös kevätkokous, jonka yhteyteen saatetaan erikseen niin sovittaessa järjestää jäsentapaaminen. Jäsentapaamisen ja kokouksen isännöivät paikalliset jäsenjärjestöt, jolloin ulkopaikkakuntalaisille vieraille on yleensä tarjolla ilmainen sohvamajoitus sekä pienimuotoista ohjelmaa tai illanvietto.

Voisiko oma järjestöni järjestää Kulon jäsentapaamisen ja kutsua muut järjestöt vierailemaan luonamme?

Totta kai! Kuka tahansa Kulon jäsenjärjestö voi järjestää jäsentapaamisen milloin vain haluaa, toiveena tosiaan vain on, että se on avoin kaikille kulolaisille ja ulkopaikkakuntalaisille järjestettäisi jonkinlaista sohva- tai lattiamajoitusta sekä pientä ohjelmaa. Voitte miettiä mikä motivoisi ihmisiä osallistumaan juuri teidän tapaamiseenne. Olisiko tapaamisen aikana sitsit, kevätpiknik ja ulkoilmakonsertti tai vaikka esittelykierros jäsenjärjestöjenne oppiaineiden laitoksien tiloissa ja myöhemmin rento illanvietto? Tapahtuman organisointivastuuta voi myös esimerkiksi jakaa niin, että Kulo hoitaa mainostamisen ja jäsenjärjestö hoitaa paikalliset käytännön jutut. Jos tapaamisen järjestäminen kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä Kulon puheenjohtajaan niin sovitaan yksityiskohdista tarkemmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *