Asiaa ammattiliitoista

Opiskellessa työelämäasiat eivät usein ole mielessä, vaikka suurin osa opiskelijoista tekee ainakin jonkinlaisia töitä opintojensa ohessa. Monesti ajatellaan, että työelämä on se jokin, joka alkaa virallisesti sitten “joskus” valmistumisen jälkeen, mutta on monia syitä miksi opiskelijan kannattaisi jo opintojen aikana kiinnittää huomiota työelämäasioihin ja jopa liittyä ammattiliittoon.

Mikä sitten edes on ammattiliitto?

Suomessa ammattiyhdistys- eli ay-liikkeen tavoitteena on puolustaa ja parantaa työntekijöiden etuja ja työoloja, ammattiliitot ovat tämän liikkeen puitteissa toimivia eri alojen järjestöjä. Liitot neuvottelevat jäsentensä puolesta esimerkiksi oikeudenmukaisesta palkasta, työajasta, vapaista, tasa-arvosta, työturvallisuudesta ja terveydenhuollosta. Näiden neuvottelujen pohjalta luodaan sitten työehtosopimukset, joihin sisältyy paljon työntekijöille kuuluvia oikeuksia. Ammattiliitoilla on aina jokin oma kohderyhmä tiettyjen alojen työntekijöistä ja kulttuurintutkimuksen opiskelijoilla on myös omat erityiset liittonsa joihin meidän kannattaisi kuulua.

Mihin ammattiliittoon kulttuurintutkimuksen opiskelijan kannattaisi liittyä?

Kulttuurintutkimuksen käsitteen alle voi laskea todella monta eri oppiainetta, joten ammattiliittokin riippuu siitä mitä olet opiskellut ja mille alalle lopulta työllistyt. Pääsääntöisesti voisi sanoa, että meidän kannattaisi liittyä joihinkin Akavan Erityisalojen jäsenjärjestöistä. Itse Akavan Erityisalat on kulttuurin, hallinnon ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien etujärjestö. Akavan Erityisalat taas kuuluu Akavaan, joka on korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö.

Tämä järjestöjen moninaisuus saattaa olla opiskelijalle hämmentävää, mutta ei huolta, sinun on vain valittava oma ammattiliittosi ja netistä ja näiltä sivuilta löytyy siihen apua.

Kulttuurintutkijoille on olemassa ainakin muutama ammattiliitto, jotka ovat opiskelualojemme perusteella erityisen sopivia meille. Näitä liittoja ovat:

  • TAKU – Taide ja kulttuurialan ammattijärjestö

TAKU on taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan asiantuntijoiden ja opiskelijoiden oma ammattijärjestö. TAKUn jäsenet työskentelevät laajasti hallinto-, suunnittelu-, tuotanto-, opetus-, tutkimus- ja kehitystehtävissä sekä luovien alojen ammattilaisina. Osa työskentelee yksityissektorilla mm. järjestöissä tai tapahtumatuotannon parissa, osa julkisella sektorilla mm. kuntien kulttuuritoimissa, valtion virastoissa tai korkeakouluissa ja osa on itsenäisiä ammatinharjoittajia. Tutustu ja liity 3500 jäsenen vaikuttavaan joukkoon!

  • MAL – Museoalan ammattiliitto

Museoalan ammattiliitto MAL on museo- ja kulttuuriperintöalalla työskentelevien ja alalle suuntaavien yhdistys. Joukkoomme kuuluu noin 200 opiskelijajäsentä, joita tuemme matkalla kohti kulttuuriperintöalan asiantuntijuutta. Tervetuloa osaksi oman alasi yhteisöä!

Molemmat järjestöt kuuluvat Akavan Erityisaloihin, joten liittymällä jompaan kumpaan olet automaattisesti myös AE:n jäsen. Ammattiliiton valinnasta ei kannata stressata vaikket olisikaan täysin varma mikä olisi juuri sinulle sopiva liitto, liittoa voi aina vaihtaa myöhemmin jos vaikka työllistyitkin opintojen jälkeen täysin erilaiselle alalle kuin aluksi suunnittelit. Tärkeintä on, että voit jo opintojen aikana hyödyntää ammattiliittojen tarjoamat edut.

Miksi opiskelijan siis kannattaa liittyä liittoon jo opintojen aikana? Mitä etuja jäsenenä olemisesta on?

Akavan Erityisalojen "HumanistiUra 2013" -työelämätapahtuma. Kuvaaja Veikko Somerpuro.

Akavan Erityisalojen “HumanistiUra 2013” -työelämätapahtuma. Kuvaaja Veikko Somerpuro.

Jos käyt töissä opintojesi aikana kannattaa sinun vakavissasi harkita liittymistä ammattiliittoon. Liiton jäsenenä pääset jo opiskelijana nauttimaan liiton tarjoamista jäseneduista SEKÄ liityt samalla työttömyyskassan jäseneksi. Työttömyyskassan jäsenenä kerrytät töissä ollessasi niin sanottua työssäoloehtoa, jonka täyttymisen jälkeen olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Tämän ansiopäivärahan saamiselle on muutamia ehtoja (ne kannattaa lukea tarkasti), mutta käytännössä jos olet aktiivisesti töissä opiskelujen aikana voit valmistuttuasi saada työttömyysajaltasi korkeampaa työttömyystukea kuin olisit saanut ilman työttömyyskassan jäsenyyttä. Esimerkiksi jos kuukausipalkkasi olisi ollut 2000€/kk, olisit työttömyysajallasi oikeutettu n. 1250€:n ansiopäivärahaan. Muista, että tekemiesi töiden ei tarvitse olla oman alasi töitä, joten siitä seikasta ei tarvitse huolehtia. Lisätietoja työttömyysturvasta sivun alalaidassa.

Ammattiliittoon liittymisen yhteydessä liityt myös itse työttömyyskassaan, mutta myös liiton jäsenyydestä on paljon etuja. Voit saada esimerkiksi neuvoja työsopimuksen tai hyvän CV:n tekoon, urakehitykseen, palkkaukseen ja muihin töitä koskeviin asioihin liittyen. Neuvoja ja apua tarjotaan myös esimerkiksi työharjoitteluun ja kesätöihin liittyvissä asioissa. Jos et ole varma työsopimuksesi ehtojen laillisuudesta voi ammattiliitto auttaa sinua tarkistamalla sopimuksen puolestasi. Etkö tiedä minkälaista palkkaa sinun kannattaisi pyytää vaikka työhaastattelussa? Ammattiliitto osaa auttaa tässäkin. Lisäksi liitot tarjoavat jäsenilleen monenlaisia koulutuksia, kursseja, tapahtumia ja alennuksia.

Opiskelijan jäsenmaksut vaihtelevat liitosta riippuen, mutta esimerkiksi TAKU:ssa opiskelijan jäsenmaksu on 1,3% ennakkopidätyksen alaisista palkkatuloista kuten bruttopalkasta ja lomakorvauksista. Maksat jäsenmaksua kaikista palkkatuloistasi, esimerkiksi kesätöistä, osa-aikatöistä ja palkallisesta työharjoittelusta. Muista myös, esimerkiksi opintotuesta tai apurahasta ei makseta jäsenmaksua!

Lyhyesti, miksi liittyä ammattiliittoon?

  • saat työelämään liittyvää apua ja neuvontaa ja jäsenetuja
  • jos täytät ansiopäivärahan ehdot, saat valmistumisesi jälkeiseltä työttömyysajalta korotettua työttömyysturvaa

Hyödyllisiä linkkejä, ilmaisia oppaita ja materiaalia

Oppaat ja ohjeet:

Linkit:

Lisää hyödyllisiä työelämään liittyviä linkkejä voi ehdottaa sivujen webmasterille osoitteeseen: webmaster [a] kulory.fi !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *