Ainejärjestö, haluatko Kulon jäseneksi?

Kulon jäseninä on tällä hetkellä yhdeksän ainejärjestöä viidestä eri yliopistosta ympäri Suomea. Tavoitteenamme on saada vuosittain ainakin yksi uusi jäsenjärjestö mukaan Kuloon, joten kulttuurintutkijoiden joukkomme kasvaa tasaista tahtia.

Mitkä ainejärjestöt voivat liittyä Kuloon?

Kattojärjestöön hyväksytään kaikki ainejärjestöt, joidenka opiskelijat yleisesti identifioivat itsensä kulttuurintutkijoiksi ja jonka jäsenhakemuksen Kulon hallitus hyväksyy. Sääntöjen mukaan: “Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä oikeuskelpoinen järjestö, jonka toiminta tukee kulttuurintutkimuksen opiskelua tai sen opiskelijoiden etuja.”

Kulo ry:n keskiössä oleva Kulttuurintutkimuksen käsite oli jo järjestöä perustettaessa tarkoituksella jätetty laaja-alaiseksi, koska tarkoituksena oli yhdistää avokatseisesti samankaltaisten, mutta silti erilaisten alojen opiskelijoita. Kulttuurintutkimuksen määritelmä vaihtelee eri yliopistojen välillä, eikä tarkoituksena ole, että jokaisen järjestön oppiaine olisi juuri tällä termillä nimetty.

Suuntaa antavasti Kulon opiskelijoita voisi määritellä humanistista tutkimusta tekeviksi kulttuurin-, taiteen- ja kulttuuriperinnöntutkijoiksi. Tällä hetkellä Kulosta löytyy esimerkiksi seuraavien alojen opiskelijoita:

Antropologia, Arkeologia, Etnologia, Folkloristiikka, Kirjallisuus, Kulttuuripolitiikka, Mediakulttuuri, Musikoetnologia, Perinteentutkimus, Sukupuolentutkimus, Taiteensosiologia, Uskontotiede.

Loppujen lopuksi juuri sinun alasi määrittelystä tiedät parhaiten sinä (ja sinun järjestösi) itse. Tarvittaessa Kulo ry:n hallituksen edustajat voivat keskustella kanssanne asiasta, ja voimme yhdessä miettiä mitä hyötyjä Kulo voisi teidän järjestöllenne tuoda.

Rohkeasti vain mukaan!

Paljonko Kuloon liittyminen maksaa?

Jokaisen uuden jäsenen on maksettava liittyessään liittymismaksu, joka on 20 €. Liittymismaksusta voidaan hallituksen päätöksellä luopua, jos kyseessä on esim. vasta perustettu ainejärjestö.

Tämän lisäksi yhdistyksillä on vuosittaiset jäsenmaksut, jotka määräytyvät jäsenjärjestön koon mukaan. Maksun suuruus määräytyy ainejärjestön tavoitteellisen uusien jäsenten määrän mukaan. Ainejärjestö jaetaan tavoitteellisen vuosittaisten uusien jäsenten määrän mukaan yhteen seuraavista neljästä kategoriasta:

1. >10 jäsentä tavoitteena [35,00e*]
2. 11-20 jäsentä tavoitteena [45,00e*]
3. 21-30 jäsentä tavoitteena [55,00e*]
4. 31< jäsentä tavoitteena [65,00e*]

*Vuoden 2023 jäsenmaksu määrä. Jäsenmaksun suuruus määritellään vuosittain yhdistyksen
syyskokouksessa.

Millaista toiminta Kulossa on?

Kulo on yhtä kuin jäsenjärjestönsä. Kulon hallitus muodostuu jäsenjärjestöjen edustajista, joten Kulon toiminta ja sen jäsenien edut muodostuvat loppujen lopuksi siitä mitä sen jäsenjärjestöjen edustajat päättävät. Jokaisella jäsenjärjestöllä ja näiden jäsenillä on yhtäläiset mahdollisuudet vaikuttaa siihen mitä tai mikä Kulo on ja mitä se tarjoaa.

Eduista

Kulon jäsenenä olennaisimmat edut ovat sen järjestämät tapahtumat sekä kansallinenkulttuurintutkimuksen opiskelijoiden verkosto, jonka Kulon jäsenet muodostavat. Haluaako järjestönne luoda helpommin yhteyksiä sisaroppiaineidensa opiskelijoihin ympäri Suomea? Haluatteko päästä verkostoitumaan eri kulttuurialojen opiskelijoiden kanssa tapahtumissa eri puolilla Suomea? Kulon kautta nämä asiat onnistuvat paljon helpommin, koska meillä on yhteystiedot, tapahtumat ja verkosto valmiina. Ennen kaikkea tämä vähentää ainejärjestöjen taakkaa yhteyksien luomisessa ja ylläpidossa ja antaa jo valmiita tilaisuuksia verkostoitumiseen siitä kiinnostuneille opiskelijoille.

Kulo järjestää monipuolisia tapahtumia, johon kaikki jäsenjärjestöjen jäsenet ovat tervetulleita. Esimerkkeinä tapahtumista ovat muun muassa ekskursiot, jotka vievät kulolaisia noin kerran vuodessa eripuolille Suomea ja välillä sen ulkopuolellekin. Ekskursioita on viime vuosina järjestetty esimerkiksi risteilyn ja mökkireissun muodossa. Tutkimuksesta ja tieteellisestä puolesta kiinnostuneille Kulo järjestää joka vuosi syksyisin kulttuurintukimuksellisen seminaarin, jossa kuullaan puheita ja esitelmiä vuosittain vaihtuvin teemoin eri kulttuurin osa-alueista. Opiskelijamme voivat tulla seminaariin myös puhujaksi esittelemään omaa opinnäytetyötään.

Teemme myös yhteistyötä eri kulttuurialojen ammattiliittojen kanssa, joten Kulon kautta saa myös tietoa ammattiliitoista ja työllisyysasioista. Heidän kanssaan pyrimme myös valvomaan alamme opiskelijoiden etua niin työmarkkinoilla, esimerkiksi harjoitteluiden suhteen, kuin myös ottamalla kantaa yliopistojen sisällä tapahtuvaan koulutuspoliittiseen keskusteluun.

Kaiken kaikkiaan Kulo voi tarjota jäsenilleen uusia näkemyksiä kulttuurista ja kulttuurintutkimuksesta, verkostoitumisesta taas voi olla potentiaalista hyötyä esimerkiksi tulevaisuuden työllistymiseen, opintoihin tai ihan vain muiden alan opiskelijoiden kanssa ystävystymistä ajatellen

Kulon yhdistys- ja hallitustoiminta

Kulon jäsenjärjestöt kokoontuvat puolen vuoden välein yhdistyksen kokoukseen, johon jokaisella jäsenjärjestöllä on mahdollisuus lähettää oma edustajansa (edustajan valitsee kyseisen jäsenjärjestön hallitus). Jokaisella edustajalla/jäsenjärjestöllä on kokouksessa yksi ääni. Syyskokouksessa jäsenjärjestöt valitsevat Kulolle seuraavan vuoden hallituksen. Hallitukseen voi hakea kuka tahansa jäsenjärjestön jäsen, max 2 per järjestö. Toivomme että jäsenjärjestöt kannustavat jäseniään tutustumaan ja lähtemään mukaan Kulon toimintaan, sillä mitä isompi porukka tekijöitä on, sitä enemmän voimme saada aikaiseksi!

Kulon hallituksessa pääsee työskentelemään valtakunnallisen verkoston kanssa jäsenjärjestöjemme edun puolesta. Hallituksen tehtävien kirjo on laaja, joten kaikille löytyy mieluista tekemistä! Koska Kulo kattaa koko valtakunnallisen kentän, on hallituksen erilaiset tapahtumat ja projektit skaalaltaan isoja, mutta sitäkin mielenkiintoisempia. Hallituksen tehtävissä pääsee työskentelemään tiiviisti eri sidosryhmien, esimerkiksi ammattiliittojen kanssa, ja työskentely niin heidän kuin muiden hallituslaisten kanssa antaa konkreettisia verkostoja alallemme, joista on hyötyä myös Kulon ulkopuolella. Kulon hallitustyö on monella tapaa erilainen kuin monien paikallisten järjestöjen työskentely, jolloin hallituslaiset pääsevät kokemaan paljon uutta, sekä saavat uusia oivalluksia ja taitoja, joista on hyötyä esimerkiksi työelämässä.

Liittymisohjeet

Kuloon voitte liittyä lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen sähköpostilla osoitteeseen kuloryhallitus@gmail.com. Suosittelemme hakemuksen lähettämistä joko vuoden loppupuolella tai alussa, jotta järjestönne pääsee mukaan toimintaan heti Kulon uuden toimikauden alussa.
Hakemukseen kannattaa lisätä järjestöstänne ainakin seuraavat tiedot:

• Järjestönne nimi
• Puheenjohtajan nimi ja sähköposti
• Taloudenhoitajan nimi ja sähköposti
• Järjestön postiosoite
• Järjestön nettisivujen osoite (jos on)
• Järjestön hallituksen sähköpostilistan osoite (jos on)
• Järjestön vuosittainen uusien jäsenten määrän tavoite (ks. kohta ”Paljonko Kuloon
liittyminen maksaa”)

Kulon hallitus käsittelee hakemuksen seuraavassa kokouksessaan ja ilmoittaa päätöksestä
hakemuksen lähettäneelle henkilölle.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *