0

Seminaariraportti Oulusta

untitled-2Lähdimme Turku-porukan kanssa Ouluun torstaina 3.11, koska matkaahan sinne on ja seminaaripäivänä ohjelma alkoi jo klo 10:15. Matkaan lähti Turusta kuusi henkeä ja kaikki kuusi selvisivät myöskin takaisin väsyneinä, mutta reissuun tyytyväisinä.

Saavuimme Oulun rautatieasemalle torstaina kolmen pintaan iltapäivällä ja meitä oli vastassa virallinen opas, joka myönsi, ettei tykkää Oulusta mutta lähti esittelemään meille paikkoja. Torstai ilta meni syödessä ja Oulun baareja kierrellessä. Tuli nostettua malja myöskin baarissa nimeltä Graali, joka nousi omaksi Oulu suosikiksi. Myöhemmin illalla seuraan liittyi NEFA-Joensuun edustus ja muutama Kultu ry:n paikallinen, jotka toimivat myöskin matkalaisten majoittajina.

Perjantaina heräilimme hyvissä ajoin majapaikassamme ja lähdimme suuntaamaan Oulun yliopistokampuksen suuntaan. Ensimmäisenä ohjelmassa oli tutkimus työpaja, joissa kandi ja gradu vaiheessa olevat esittelivät oman tutkielmansa aiheita.

Työpajan esityksissä oli sukupuolen määrittelemistä ihmisen ohimoluusta sekä Catfish tv-ohjelmaa käsittelevä esitelmä.

Työpajan jälkeen siirryimme sitten virallisen seminaarin salille toiselle puolen kampusaluetta. Yliopisto herätti hämmennystä koollaan, joka toi mieleen hivenen lentokenttämaisen ulkomuodon kaikkine pikku kahviloineen ja puoteineen. (Subway yliopistorakennuksen sisällä!)

Seminaari alkoi 11:45 ja ensimmäisenä esitelmöijänä oli Aatu Poutanen, joka puhui omasta proseminaarityöstään. Esitelmän nimi oli Mystiikkaa vai mielisairautta? Äänihallusinaatiot ja mystiikka ja se käsitteli ihmisten suhtautumista äänihallusinaatioita kuuleviin.

Aatun jälkeen esitelmän piti Jussi Ojajärvi, Hanna-Leena Nissilä ja Kasimir Sandbacka kirjallisuuden tutkimusryhmästä ”Changing Societies and Glocal Literatures”. He esittelivät omia tutkimuksiaan, jotka liittyivät seminaarin teemaan.

Viimeisenä puhujana oli Sami Lakomäki, joka on tehnyt tutkimusta alkuperäiskansojen paikasta ja statuksesta 1700-luvun Pohjois-Amerikassa ja Fennoskandiassa. Esitelmä käsitteli 1700-luvulla tapahtunutta valtioiden rajojen määrittelyä nationalismin hengessä ja siitä syntynyttä käsitystä, että kulttuurisesti ja poliittisesti yhtenäisen kansan edustajat kuuluisivat olla selvien rajojen sisällä. Tämä toi sitten esille kysymykset alkuperäisväestöstä ja mihin he kuuluisivat valtioiden sisällä vai kuulusivatko he valtion sisälle ollenkaan.

Seminaarin virallinen ohjelma loppui klo 16 paikkeilla, jonka jälkeen oli vuorossa maljan nosto ja kilistely seminaarille. Tämän jälkeen siirryimme jatkoilemaan syömisen, saunomisen ja nesteytyksen merkeissä. Jatkoilla myöskin NEFA-Jyväskylä esitti lyhyen näytelmän aarteenmetsästäjästä ja kaikkien janoisten sankarista Kari Grandista. Vilahti näytelmässä myöskin turkulainen luolan piru.

Jatkoilla tuli huomattua myöskin se miten julmaa porukkaa kulttuurintukijat ovat Cards Against Humanityn merkeissä sekä kuultua oululaisten juttuja teekkarien katakombeista, vapaamuurareista ja pizzamafiasta, jotka kuulemma on seuraavan Dan Brownin kirjan parrasvaloissa. #vainoulujutut

Launtaina oli vuorossa sitten Kulon syyskokous ja uuden hallituksen valinta, jonka jälkeen me turkulaiset laitettiin turistilasit päähän ja lähdettiin kiertämään Oulun keskustaa.

Kiertelyn ja syömisen jälkeen menimme istumaan baari Graaliin ja nostimme vielä kerran Oulun matkan päätökseksi maljan seminaarille. Ympyrä oli sulkeutunut ja vuorossa oli yöjunassa istuminen, joka oli ainakin jutun kirjoittajan mielestä raskain matkanvaihe.

Kokonaisuudessaan matka ja seminaari olivat hyvät. Kulon puheenjohtaja Joona Saari kommentoi: ”Seminaarityöryhmä teki loistavaa työtä, kiitos kuuluu Kultu ry:lle, Elena Maskulinille ja Henrik Lassilalle. Ihminen muutoksessa –teema kävi ilmi muun muassa Seita ry:tä edustaneen Aatun alustuksessa, jossa avattiin kuinka asennoituminen äänien kuulemiseen ja ääniä kuuleviin ihmisiin on tehnyt aiheesta tabun, joka nyt on murtumassa.

Suhtautuminen äänten kuulemiseen on muuttumassa, jolloin myös suhtautuminen ääniä kuuleviin ihmisiin muuttuu toivottavasti entistä avoimemmaksi. Poutanen avasi, että äänet voivat olla myös voimavara, ja näin käy varsinkin tapauksissa, joissa stigmaa äänten kuulemisen ympärillä ei alkujaankaan ole ollut. Alustuksessa kävi myös ilmi, että länsimaalaiset kokevat äänten kuulemisen usein paljon negatiivisemmin verrattuna esimerkiksi itäisen Aasian kulttuureihin. Ihminen on edelleen muutoksessa – ja hyvä niin.”

Oli mukava nähdä muita kulolaisia ja tutustua Oulun yliopistoon sekä kaupunkiin. Jatkoilla oli paljon porukkaa ja tunnelma oli koko matkan korkealla.

Kiitos Oulu ja Kultu sekä NEFAT! Ensi vuonna sitten Turussa tavataan Kulon seminaarin vuosimallia 2017 merkeissä!

Turku ja Seita ry kiittää ja kuittaa!

Lari Lindholm

Artikkeli on julkaistu myös Seita ry:n Riimu -jäsenlehdessä 1/2016

kuloekskursio5

Toripoliisin kanssa poseeraaminen on tottakai pakollista Oulussa käyville turisteille. Vasemmalta oikealle: Emilia Laitinen, Rebekka Hermonen, Joona Saari, Lari Lindholm & Aatu Poutanen

kuloekskursio6

Graal oli selvästi turkulaisten suosikkibaari. Vasemmalta oikealle: Lari Lindholm, Aatu Poutanen, Rebekka Hermonen, Joona Saari, Emilia Laitinen & Liisa Suorsa.

 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *