0

Norjalaista arkielämää 1500-luvulta nykypäivään – Norsk Folkemuseum

Museosta löytyi tietysti perinteistä norjalaista lammasrotua

Mukavaa kesää kaikille kulolaisille! Kesät on pian lusittu, ja Kulo palaa myös elokuun lopulla arkeen järjestelemään loppusyksyn seminaaria.

Allekirjoittanut, eli Kulon puheenjohtaja, vieraili lomansa aikana Norjassa. Museot ja kulttuurihistoria kiinnostaa aina, joten tässä pieni esittely Oslon museohelmestä!

Norsk Folkemuseum eli Norjan kulttuurihistorian museo sijaitsee Oslossa Bygdøyn niemellä, jolta löytyy myös muutama muu kiinnostava museo, kuten oikeita muinaisia viikinkilaivoja esittelevä Vikingskipshuset. Kulttuurintutkijalle alue on museotaivas. Etenkin Folkemuseum on jo niin laaja, että vakava museoväsymys alkaa hiipiä mieleen sitä kierrellessä.

Folkemuseum on Helsingin Seurasaaren tapaan puistomainen alue, jolle on ripoteltu muualta maasta tuotuja perinteisiä hirsirakennuksia ja rakenneltu perinteisiä pihapiirejä maatilan eläimineen. Toisin kuin Seurasaari, Folkemuseum on kuitenkin pääsymaksullinen museo, joka sisältää myös esinenäyttelyitä sekä lähempien vuosikymmenten elämää esitteleviä tiloja. Hirsimökkien lisäksi alueelle on rakennettu pieni kaupunkiympäristö, jossa voi tutustua esimerkiksi vanhaan siirtomaatavarakauppaan, apteekkiin, yrttipuutarhaan, perinteisiin käsityötaitoihin, vanhaan pankkiin, perinteisiin norjalaisiin ruokiin ja 1900-luvun eri vuosikymmenten tyypillisiin kerrostaloasuntoihin. Autenttiseen fiilikseen on panostettu, sillä alueella on paljon perinteisissä asuissa pyöriviä työntekijöitä erilaisissa perinneaskareissa ruuanlaitosta eläintenhoitoon.

Yksi museon kohokohdista on 1200-luvulta peräisin oleva huikean hieno hirsikirkko, jota pääsee sisältä ihastelemaan.

Esinenäyttelyissä pääsi tutustumaan eri aikakausien talonpoikaiskäsityötaitoon, perinneasuihin, Norjan kirkkohistoriaan, norjalaisiin kesämökkeihin (“hytta”) ja saamelaiskulttuuriin. Niihin en harmillisesti enää pahemmin jaksanut paneutua, sillä ulkoilmamuseossa käyskenteleminen oli jo kuluttanut kaiken tarkkaavaisuuteni. Folkemuseum vaatii aikaa ja jaksamista.

Suosittelen Folkemuseumia kaikille Osloon piipahtaville!

Terkuin puheenjohtaja-Veera

https://norskfolkemuseum.no/en

Uskomattoman hieno kirkko

Kirkko oli hieno myös sisältä

Hirsimökkien pihapiireissä oli paljon Seurasaaresta tuttua fiilistä

Museossa on panostettu interaktiivisuuteen, esimerkiksi perinteistä aidanrakennusta sai seurata

1950-luvun asunnon huonekalut kelpaisivat omaankin kotiini

 

 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *