0

Kulo ry:n syysseminaari VII: Osallistujan näkökulma (2017)

Heipähei kaikki kanssa-akateemikkoni Kulo ry:ssä ja miksei muuallakin. Oulun yliopiston kulttuurintutkijoiden puolesta veistelen teille nyt hieman lastuja syksyn 2017 Kulo-seminaarista.  Rakas väistyvä puheenjohtajamme pyysi minua matkalla seminaariin laatimaan siitä jonkinlaista kirjallista dokumenttia. Mielensäpahoittaja-äänikirjan syljeskellessä auton kajareista tahattoman humanistihenkisiä lainauksia juoppojen Gambinoista ja oppiaineista, joista ei koskaan valmistu, päätin ottaa vastaan roolini kronikoitsijana.

Seminaari alkoi aamukymmeneltä perjantaina 27.10. Turun yliopiston Janus-salissa. Seikkailtuamme toisen oululaisen kanssa majapaikastamme vähän täl- ja toispuol jokke, ja bongailtuamme kylliksi Hesburgereita ja thaihierontaliikkeitä, selvisimme paikalle juuri ajoissa. Seminaarin aiheena oli tänä vuonna huumorin monet ulottuvuudet, ja siksi siellä käsiteltiinkin sellaisia hilpeitä aiheita kuten natseja, Rooman julmia keisareita ja kuolleille julkkiksille nauramista. Puheenvuoroja yhdisti se, miten yleisessä mielipiteessä viattomalta vaikuttava huumori onkin erinomainen ja laajalti käytetty yhteiskunnallisen kritiikin ja vaikuttamisen väline. Huomioikaa toki, hyvät seminaarilotisijat[i], ettei yleinen mielipide kata Internet.comin mustien laguunien omalaatuisia hupipiirejä, joita seminaarissamme myöskin kiehtovina tutkimuskohteina sivuttiin. Huumori tosiaan on vakava asia, mikä koskee myös muutakin kuin huonoja vitsejä.[ii]

Monipuoliset ja mielenkiintoiset puheenvuorot herättivät hyvää keskustelua, ja minunkin aivoissani sikisi jos jonkinlaista vastapalloa. Onneksi kuitenkin osasin pitää suuren pääni kiinni ja annoin fiksumpieni hoitaa vokaalisen puolen. Esimerkiksi suomiräp-aiheiseen puheenvuoroon olisin jäänyt esimerkkiartistiksi kaipailemaan Jumal-Velhoa eli Lavista, joka olisi biisiensä aiheiden puolesta voinut niputtaa yhteen kaikki päivän puheenvuorot.

Nautittuamme päiväohjelman päätteeksi maljat humanistiselle tutkimukselle poistuimme toviksi maailmanlopun tunnelmiin Radbariin. Vegaaniset iguaaniburgerit ynnä muut lotisevat ja lipsuttelevat herkut nautittuamme oli aika siirtyä johonkin keltaiseen mökkiin vapaamuotoisemman keskustelu- ja kulttuuritilaisuuden pariin. Suomeksi sanottuna menimme siis jatkoille. Paikalla olijoille oli luvassa mitä korkeinta hengenravintoa, sillä Jyväskylän parhaasta kulttuurivientituotteesta, Peregrius Anderssonin eeppisestä saagasta, nähtiin jo kolmas osa. Joskus haluaisin nähdä tämän seminaariperinteeksi muodostuneen näytelmän alusta loppuun vaikkapa kirjallisessa muodossa. Ehkä silloin viimeinkin tajuaisin, mitä ihmettä siinä oikein tapahtuu.

Olin hankkinut Kupittaan sotilasapteekista keskustelua herättämään pullollisen Puolustuslaitoksen leikattua konjakkia. Paasatessani tästä kaupalliseen tarkoitukseen valjastetusta dark heritagesta tutustuin moniin nuoriin akateemikoihin, ja kävin tuntikaupalla älynystyröitä virvoittavaa keskustelua. Ainakin näin muistelisin, sillä synkkää kulttuuriperintöä tuli myös jonkin verran kokeiltua tutkimuksen nimissä. Turun humanisteille lähetän vielä erityiskiitokset heidän symbolisesta tanssipöydästään. Kotimaisia festivaaliperinteitä ilman suurempia henkilövahinkoja, nerokasta!

Seuraavana aamuna reippaat ja virkeät tieteenharjoittajat kokoontuivat vielä Kulon sääntömääräiseen syyskokoukseen johonkin kahvilaan, jonka nimi ei juuri nyt tule mieleen, koska tiedettä ja tutkimusta tuli keltaisessa mökissä harjoitettua melko rankasti. Toimintasuunnitelma oli varsin valaisevaa kuunneltavaa.[iii] En olisi arvannutkaan, että esimerkiksi Kulon toiminnan tarkoitus on toteuttaa tarkoitusta. Järjestötoiminnan toteuttamisen jälkeen poistuimme lotisemaan kuka minnekin. Itse katselin Aurajoen litiseviä kuohuja seuraavat kolme tuntia.[iv]

 

Terveisin,

Se toinen oululainen. [v]

 

[i] Katsastakaa hyvät ihmiset Kotikokki-sivun Lotinamestari, niin ymmärrätte tämänkin lotisevan viittauksen. Hyvällä tuurilla pääsette vieläpä elämää suurempien herkkureseptien äärelle, mistä ei sitten ole paluuta enää opiskelijabudjetin makaronisooseihin.
[ii] Tarkemman ohjelman voi tarkastaa täältä: http://kulory.fi/yhdistystoiminta/seminaarit/huumori-on-vakava-asia-seminaari-turussa-27-10-2017/. (toim.huom.)
[iii] Muun muassa iki-ihana Kulo-seminaari saa jatkoa Jyväskylässä vuonna 2018.
[iv] Tiettävästi oululaiset pääsivät seuraavana päivänä kotikaupunkiinsa lauantain synkeän humoristisista tunnelmista huolimatta. (toim.huom.)
[v] Tiettävästi oululaisia oli kaikkiaan kuusi henkilöä läsnä seminaarissa. (toim.huom.)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *